Gyerekkorom rajzfilmen…

Már néhány éve is lelkes rajongói voltunk, de most ismét a gyerekek elé került az egyik legjobb hazai generációs mese, a Borka és a Varázsruha. Ha valaki nem látta volna: a mese nagyon cuki gyerekkori problémákat dolgoz fel úgy, hogy közben rengeteget utazunk térben és időben. A youtube-on megnézhető részekben a főszereplő kislány, Borka teljes családfáját bejárjuk, a vidéki nagymamához nézünk be a ’80-as években; egy panelház tipikus kis gyerekszobájába a ’70-es években; de akár valamelyik üknagymama életébe is vissza tudunk menni a XX. század legelejére.

A rajzfilm – az én szememmel már – nagyon autentikusan és így nagyon viccesen adja vissza gyerekkorom emlékeit a nagyiék sparhertjétől kezdve a szomszéd kisfiú üvegbetétes ajtaján át a kockás pléddel letakart sezlonyig. Egy igazi időutazás, és közben lehet mesélni a gyerekeknek arról, hogy milyen is volt az élet akkoriban – ha egyáltalán tudnak ránk figyelni. Az enyémeket teljesen be tudja szippantani a rajzfilm, együtt mondják az Anyám tyúkját a szereplővel, vagy belefeledkeznek egy Nysa mentőautó érkezésébe.  

Mindeközben minden részben Borka családfáját nézhetjük meg részleteiben: ki is a nagyszülő, hogy kapcsolódunk a szépszülőhöz, mikor és hogyan élhetett egy nagybácsi. Nagyon sokat tanít családról, családfáról, a közeli- és a régmúltról, emberi kapcsolatokról. Jó néha ilyen mesébe közel 50 évesen is bele-belenézni.

Csak javasolni tudom.

Legújabb bejegyzéseink

Social Media

Scroll to Top