Na most akkor mit csináljak?

Na most akkor mit csináljak?

Gyerekkorom egyik emblematikus tévé-műsora volt a Delta című tudományos híradó. Tréningjeinknek a mai napig emlegetjük, mint az X-generációsok munkastílusának szimbóluma, a Delta legelején a hóban gázoló szánhúzó embereket. Konkrét emlékeim a műsort vezető Kudlik Júlián kívül nincsenek, de nagyon szerettem hétvégénként nézni, a zenéje pedig konkrétan beégett az emlékezetembe. A Delta már akkor is az a műsor volt, ami próbált újdonságokat képviselni, és a főcíme is ilyen volt: a Wikipédia szerint ez volt az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Szóval a műsor mindig is szerette az újdonságokat.

És most is a modernitás zászlóshajója próbál lenni: a jövőben egy, a mesterséges intelligencia által előállított, egész pontosan egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell, „Bíró Ada” fogja vezetni a műsort. Megnéztem az első ilyen adást, és tényleg megdöbbentő. Minden szempontból, de leginkább az én gyerekkorom szempontjából, amikor még Kudlik Juli (bocsánat, akkoriban mindenki így hívta…) mondta be a maga annyira jellemző bájos, szerethetően mosolygós hangján. Ez valahol tényleg egy tudományos csoda, hogy 2024-ben mindezt egy viruális influencer fogja megtenni: ezt érdemes ünnepelni, bámulni, de legalábbis egyszer megnézni. Az esti híradóban egyetemi dékán élteti a digitális oktatás előnyeit, filmes szakember beszél a hatalmas lépésről. És ez tök jó.

Járom az országot, szinte minden héten 4-5 városban megfordulok. Rengeteg emberrel találkozom, pedagógusokkal, egyetemi oktatókkal egyaránt. Szinte minden tantestületben van egy ember, aki az előadásom alatt/után kikel magából, hogy a mesterséges intelligencia mennyire veszélyes. Hogy megöli az agyat, a memóriát, az önálló tanulást. Hogy a mai diákok már nem akarnak dolgozni, megíratják a házit/beadandót/vizsgát az AI-jal, aztán kényelmesen hátradőlnek. Ezt nem lenne szabad hagyni, ez ellen fel kell lépni. A gyerekeket meg kell védeni. Egyet tudok érteni.

De most akkor én mit tanítsak a gyerekeimnek? Tanuljanak a mesterséges intelligenciáról, mert az a jövő? Vagy felejtsük el az egészet, és nagy ívben kerüljék el, legalábbis az első diploma megszerzéséig mindenképpen?

Nem csodálkoznék, ha bármelyikről is tudna egy mai tinédzser, picit megzavarodna. Szerencsénkre a többségük nem tud sem a Deltáról, sem a pedagógusi visszajelzésekről, sem az én dilemmámról, és élik saját tinédzser életüket. De azért talán jól mutatja ez az egész, mennyire messze állhatunk – generációtól és életkortól függően – ettől az egész mesterséges intelligencia történettől, és hogy megint mennyire az érzelmeink és nem a tudásunk irányít minket.

Ez most jó? Vagy nem jó? Döntse el mindenki saját maga.

Vagy kérdezze meg a ChatGPT-től közvetlenül…

Bíró Ada a Deltában (forrás: Városi Kurír)

Legújabb bejegyzéseink

Social Media

Scroll to Top